Parlement legaliseert corruptie: 148.000 Guatemalteken op straat
IPSnews. 25 september 2017
In Guatemala klinkt de roep om een staatshervorming steeds luider. Nadat het parlement straffeloosheid wilde legaliseren ontstond er burgerprotest. 148.000 Guatemalteken kwamen op straat om te betogen tegen corruptie. Analisten zien vergelijkingen met het protest dat in 2015 voormalig president Molina tot aftreden dwong.
Lees verder via IPSnews
Lees verder via MO.be
Lees verder via De Wereld Morgen
Lees HIER verder.

Politiek Guatemala davert op grondvesten: wat sleurt president Jimmy Morales mee in zijn val?
MO.be 29 augustus 2017
Nog niet zo lang geleden, in 2015, hielp het hoofd van de VN-commissie tegen straffeloosheid de Guatemalteekse president naar de gevangenis. Nu ook de volgende president Jimmy Morales in zijn vizier kwam van de commissie, verklaarde die de VN-commissaris persona-non-grata. Guatemala davert, alweer, op zijn presidentiële grondvesten.
lees verder in MO.be

Una manifestación espontáneo en la Plaza Central.
‘Als ze me uitwijzen, koop ik een blaffer’
De Standaard, 25 juli 2017
Kevin, een jonge Hondurees, vluchtte drie jaar geleden naar de VS. Daar leeft hij nu met de vrees uitgewezen te worden, zoals meer dan 40.000 migranten zonder papieren al overkwam sinds Donald Trump aan de macht is. Velen wagen de reis niet meer. Maar blijven is meestal evenmin een optie.
lees verder in De Standaard
leer hier verder
Ze zijn jeugd aan het uitmoorden !
Honduras is een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Meer dan de helft van moordslachtoffers is niet ouder dan dertig, de meesten onder hen zijn mannen en arm. Straatbendes en georganiseerde misdaad zijn slechts enkele oorzaken van het hoge aantal moorden. Ook doodseskaders met dienstdoende militairen en agenten in hun rangen executeren jongeren in Honduras.
lees verder in MO*
Voormalig drugsbaron beschuldigt ex-president van drugssmokkel
In een Amerikaanse rechtszaak tegen de zoon van de Hondurese ex-president Porfirio Lobo linkt een voormalige drugsbaron de ex-president, een broer van de huidige president en meerdere zwaargewichten uit het Hondurese politieke en economische establishment aan de georganiseerde misdaad.
Lees verder via IPSnews
Lees verder via DeWereldMorgen
Lees verder via MO*
“Jij hebt de kogels, ik de woorden”
“Jij hebt de kogels, ik de woorden. Je kogel sterft wanneer je hem afschiet, mijn woorden vermenigvuldigen en leven”, waren de profetische woorden van Berta Cáceres. Een jaar later hebben haar moordenaars haar nog steeds niet het zwijgen opgelegd. Frauke Decoodt woont in Honduras en ging praten met de dochter van Berta en met haar vrienden uit de verzetsbeweging COPINH. Een reportage.

Het einde van de wereld, maar niet volgens de Maya’s
Op 21 december 2012 verwachten sommigen de apocalyps, anderen hopen op een spirituele transformatie. Beiden baseren zich op de veronderstelling dat op die datum de Mayakalender eindigt. Waar komt deze mythe vandaan en waarom kon ze zulke proporties aannemen? In de overdonderende kakofonie omtrent het einde van de wereld hoor je verbazend weinig over wat de Maya’s zelf daarover te zeggen hebben. Wat weten we eigenlijk over die oude Maya’s en hun kalender? Wat dachten zij over het einde van de wereld? En wat denken de huidige Maya’s over deze hype omtrent 2012? Wat betekent deze datum voor hen?
Deze serie over 21 december 2012 verscheen op MO.be tussen 18 december en 20 december. Klik op de titeltjes hieronder om de verschillende delen ervan te lezen.
Het einde van de wereld, weeral
‘We zijn de leugens beu’
Doemdenkers die geloven dat het einde van de wereld op 21 december valt, halen de mosterd bij de oude Maya’s. Flauwekul, zeggen archeologen. Een belediging, vinden de Maya’s van vandaag.
Verschenen in De Standaard op 15/12/2012
lees verder: De Standaard
Reporter Vredeseilanden: Honduras
Voor deze Reporter van Vredeseilanden verdiepte Frauke Decoodt zich in Honduras. Het hoe en waarom van de staatsgreep in 2009. De situatie van de kleine boeren en vrouwen. De unieke geschiedenis van het Garifuna volk en ten slotte ging ze ook een kijkje nemen hoe het enkele personen vergaat in projecten die gesteund worden door Vredeseilanden.
Lees verder: Reporter Vredeseilanden: Honduras
Wonen aan de rand van de afgrond
Helemaal los van de Occupy beweging in Noord-Amerika en Europa, kent ook Guatemala een gelijkaardig fenomeen. De voedingsbodem daarvoor zijn de ontzettend slechte leefomstandigheden in de krottenwijken alsook het manke woonbeleid. Om hun situatie te veranderen, hebben de bewoners een wetsvoorstel gemaakt, de straat voor het parlement bezet en zijn uiteindelijk een hongerstaking begonnen. (lees meer)
Geweld als oplossing voor het geweld in Guatemala
Op zondag 6 november kozen de Guatemalteken een nieuwe president. Met gemiddeld 16 doden per dag was het geweld een hoofdthema bij de verkiezingen. De militair op rust Otto Peréz Molina was de gedoodverfde winnaar. Zowel hij als zijn tegenkandidaat Manuel Baldizón beloven het geweld dat Guatemala overspoelt hard aan te pakken. Beide presidentskandidaten kwamen echter eerder al in opspraak voor een dubieus verleden. (lees verder)
Frauke Decoodt, Guatemala Stad. 6-11-2011
Militarisering als oplossing voor het geweld in Guatemala
November 4, 2011 by fraukedecoodt | Edit
Op 6 november kiezen de Guatemalteken een nieuwe president. Met gemiddeld 16 doden per dag is het geweld een hoofdthema bij de verkiezingen. De militair op rust Otto Perez Molina is de gedoodverfde winnaar. Met zijn partij Patrido Patriota behaalde hij in de voorverkiezingen op 11 september 36 procent van de stemmen…
“Kiezen tussen de pest en de cholera” verkiezingen in Guatemala
November 4, 2011 by fraukedecoodt | Edit
Op zondag 6 november kiezen de Guatemalteken een nieuwe president. De militair op rust Otto Perez Molina is de gedoodverfde winnaar. Zowel hij als zijn tegenkandidaat Manuel Baldizón beloven het geweld dat Guatemala overspoelt hard aan te pakken. Beide presidentskandidaten kwamen echter eerder al in opspraak voor een dubieus verleden.
Interview op Radio 1 over verkiezingen in Guatemala. 11/09/2011
Huidig president Alvaro Colom kan niet meer verkozen worden, maar zijn partij heeft zelfs geen nieuwe kandidaat naar voren geschoven! Hoe dat komt vertelt Frauke Decoodt, zij werkte in Guatemala voor een mensenrechtenorganisatie.