Wie is Frauke Decoodt

Frauke Decoodt schrijft over mensen en hun verhalen. Haar journalistiek stelt macht in vraag. Ze schrijft over sociale en politieke wantoestanden maar ook over hoopvolle initiatieven en veranderingen. Haar thema’s zijn sociale bewegingen, inheemse volkeren, migratie, mensenrechten en Latijns-Amerika. Ze schrijft dus over zaken die de voorpagina’s van de kranten niet halen en gebeurtenissen in landen die niet in het brandpunt van de belangstelling staan.

Frauke publiceerde onder andere voor MO*, De Standaard en IPSnews. Verschillende Angelsaksische en Spaanstalige media namen haar artikels over. Ze schrijft in het Nederlands, Engels en Spaans.

Omdat ze jarenlang in Honduras en Guatemala woonde waar ze in een internationale mensenrechtenorganisatie werkte specialiseerde Frauke zich in Latijns-Amerika en mensenrechten. Nu ze terug in Europa verblijft, en met journalistiek haar boterham wil verdienen, zoekt ze ook hier naar verhalen. Over macht en wantoestanden, maar ook minder zware kost. Het hoeven niet steeds verhalen te zijn over landen ver-weg-van-ons en over thema’s waar-wij-niets-mee-te-maken-hebben. Ze zoekt naar de anekdotes van inspirerende en gewone mensen over kleine en grote gebeurtenissen.

Haar journalistiek probeert het doodgewone bijzonder te maken en het onverstaanbare begrijpbaar, het probeert het wij-zij denken te doorbreken. Dat heeft Frauke van haar antropologische opleiding in het Verenigd Koninkrijk. Haar Bachelor studie combineerde antropologie met ontwikkelingsstudies, voor haar Masters diploma specialiseerde ze zich in de “antropologie van conflict en verzoening”. Daarna volgde ze het Postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek te Mechelen en de vormingen van de Persacademie houden haar journalistieke kennis actueel. Met een opleiding in fotografie wil ze haar woorden combineren met beelden.

 

 

 

 

3 thoughts on “Wie is Frauke Decoodt

  1. Beste Frauke, veel groeten van Miriam Van hee, ik heb al een paar van je artikels met veel belangstelling gelezen en ik vind ze erg lezenswaardig, de spanning en urgentie is goed af te lezen aan je berichten. Sinds ik eind september voor korte tijd in Peru was, gaat mijn belangstelling nog meer dan vroeger naar de soms geweldadige, tragische, maar ook inspirerende geschiedenis van Latijns Amerika. Ik wens je alle goeds toe en doe zo verder.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s